Porkkanan kuivaamista

Lyhyt esittely (tarkempia kuvauksia eri aiheista tulee myöhemmin)

Lajitteluporkkanoista ruoka talteen

Kuivaan sadonkorjuun esilajittelussa pois lajiteltua porkkanaa puulämmitteisellä kaappikuivurilla. Ns. lajitteluporkkana sisältää erilaisia porkkanoita, jotka vikojensa tai ominaisuuksiensa vuoksi eivät säily kovin hyvin ja/tai eivät peseydy pesukoneessa kunnolla, tai ovat työläämpiä pestä käsin. Suurin osa lajitteluporkkanoiden massasta on kuitenkin aivan yhtä hyvää syötävää. Kuivauksella saadaan ruoka talteen tasalaatuiseen, säilyvään ja helppokäyttöiseen muotoon.

Täällä verkkokansiossa on taiteellisempia kuvia projektin käänteistä, ilmeikkäitä porkkanoita ym.

Projektissa olisi jaettavaa monista asioista ja tekemisestä kiinnostuneille. Kuivaus tapahtuu tällä hetkellä Jämsän Hallissa.

Kuivattua porkkanaa on myytävänä hintaan 20€/kg. Kilogramma kuivattua porkkanaa vastaa n. 9 kg tuoretta. Kuivatut viipaleet palautuvat suunnilleen entiselleen puolen tunnin liotuksella kylmässä vedessä. Myös monikäyttöistä rouhetta on saatavilla.

Voit ottaa yhteyttä:

Antti Helske: 045 7877 6456 tai antti.helske ät gmail.com

Käsittelen porkkanat seuraavasti:

  1. Napsin monihaaraisista haarat irralleen
  2. Huuhtelen enimmät mullat yhdestä pisteestä roikkuvassa muuttolaatikossa, jota on kevyttä hölskytellä rytmikäästi keskipisteensä ympärillä. Suorakulmaisessa laatikossa vesi lähtee liikkumaan ja porkkanat puhdistuvat melko nopeasti.
  3. Harjaan porkkanat käsin ja poistan vikaiset kohdat.
  4. Silppuan porkkanat yleiskoneella viipalointiterällä tai lihamyllyllä, mistä tulee rouhetta.
  5. Levitän porkkanaa kuivausritilälle noin sentin kerroksen.

Kaappikuivuri

Lämmin ilma tulee kuivuriin ylimmän ritilän ylle ja laskeutuu ritilöiden läpi ja poistuu tuulettimien vetämänä pohjan reiästä. Kolmen tuulettimen yhteisteho on 90 W. Ritilät kuivuvat asteittain. Kuivin poistetaan ylhäältä, muita siirretään ylemmäksi, ja alas laitetaan tuore ritilä.
Ylin ritilä lähes kuivana. Ylimmällä paikalla viimeisetkin kosteat palat kuivuvat tehokkaasti.

Tulisijan ympärillä lämmennyt ilma tulee kuivauskaappiin ylimmän ritilän yläpuolelle. Ylin ritilä kohtaa kuivinta ja lämpimintä ilmaa, ja kuivuu lopullisesti. Kun se on kuiva, se poistetaan, ja kaikkia alempia ritilöitä siirretään ylöspäin. Sitten laitetaan alimmalle paikalle uusi tuore ritilä. Ritilät kuivuvat asteittain. Ilman lämpö ja kosteudensitomiskyky pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin – eli poistuessaan kaapin tuoreesta päästä ilman suhteellisen kosteuden pitäisi olla 100%, jolloin se ei enää pysty sitomaan enempää kosteutta, vaan on tehnyt kaiken työnsä.

Tulisija

Tulisija on rakettikamina (Itse tarkoitan sillä tulisijaa, jossa palaminen tapahtuu putkimaisessa tulipesässä, ja veto hallitsee paloa. Eli kaasuuntuminen tapahtuu enimmäkseen alussa, ja loppuun palaminen kaasuuntumisalueen perässä tulipesässä). Kun kamina on kuuma palaminen on (ainakin silmämääräisesti) hyvin puhdasta. Vaan on sieltä nokeakin välillä tullut, mm. sytytysvaiheessa ja jos puita lisää paljon kerrallaan pieneen tuleen. Vaakasuuntainen tulipesä ja sen jälkeen ylöspäin nouseva nosteputki ovat lämpöeristettyjä, joten ne pysyvät kuumana ja veto on hyvä. Nosteputkesta ulos tullessaan palokaasut kääntyvät nosteputken ympärille lauhdevaipan sisällä, ja jäähtyvät kulkiessaan alas. Nosteputkessa nouseva palokaasu työntää edellään kulkevaa kaasua lauhdevaipassa alas. Alaspäin sitä halutaan viedä siksi, että lämmitettävä ilma luonnostaan nousee ylöspäin, ja näiden tulisi kulkea vastakkaisiin suunntiin mahdollisimman täydellisen lämmönvaihdon aikaansaamiseksi. Tällainen kamina, jonka rakenne tuottaa vedon, ei tarvitse savupiippua, ja periaatteessa palokaasut voitaisiin ja kannattaa jäähdyttää mahdollisimman kylmiksi (koska niissä ei tarvitse olla nostetta ulkoilman suhteen, mieluummin päinvastoin) kaiken lämpöenergian saamiseksi. Palokaasut tulevat vielä turhan lämpiminä ulos, joten ilmanvirtausta kaminan ympärillä täytyy lisätä. Mitä enemmän palokaasut jäähtyvät, sitä vähemmän niissä on nostetta, ja sitä paremmin ne liikkuvat alaspäin.