Tuoremehun puristamista

Toimintaa <-

Tässä kuvaus tuoremehun puristamisesta omenoista. Tämähän ei ole mikään yleisin ja sopivin ohje, vaan minun puristusten pohjalta tehty, joten käytä omaa järkeä ja luovuuttasi – toivottavasti tästä on kuitenkin jotain hyötyä! 🙂

Käytin seuraavia välineitä:

  • omenoiden muussaukseen:
    • korkea tukeva tasapohjainen muovinen käymisastia
      • yläreunassa kehys, jolla on kaksi tehtävää
        • remmien kanssa puristaa astian tukevasti vanerialustaan
        • suojaa muoviastian yläreunaa mahdollisilta nuijan ohilyönneiltä
      • puunuija: n. 80 cm pitkä, 2-3 kg painoinen
  • mehupuristin, ruuvitoiminen
    • kiinnitetty kolmella ruuvilla alustaan

Täysikokoiset kuvat kalustosta ja prosessista löytyy täältä. Laajemmin mieleeni kertyneitä ideoita ja ajatuksia omenoihin liittyen kertoilen täällä.

Työvaiheet:

  1. Vikaisten ja pilaantuneiden kohtien poisto omenoista. Käytin veitsiä ja puukkoja. Omenapora voi olla hyödyllinen, tosin kotia ei normaalisti poisteta, mutta jonkun madonsyönnin tai vaurion voi saada sillä paremmin irti. Myös ruoka- tai teelusikka, joka olisi istutettu puukahvaan, ja teroitettu reunastaan eli olisi eräänlainen koverrusrauta, olisi todella näppärä vikojen poistamiseen yhtä nopeasti mutta tarkemmin kuin suorateräisillä veitsillä.
  2. Huuhtelu
    Vesiastiaan laitetaan omenoita 10-20 cm korkea kerros. Sitä hölskytellään käsin tai vaikka nuijalla, jolloin omenat tärisevät toisiaan vasten ja puhdistuvat. Valuta enimmät huuhteluvedet pois, jotta mehuun menee mahd. vähän epäpuhtauksia ja vettä (jottei se suotta laimene).
  3. Muussaus
    Laitoin astian puolilleen omenoita, ja nuijin niitä kunnes kaikki palat on saatu liiskattua, jotta mehu irtoaa.
  1. Puristimen täyttö
    Kori, suodatinkangas, täyteen muusia, suljetaan kangas, laitetaan mäntäpuoliskot päälle, laitetaan puupaloja ja päälimmäinen paininpuu, muoviprikka ja mutteri. Muusista alkaa valua mehua jo nyt, joten laita astia alle valmiiksi. Ehkä kansi ja suppilo, jotta astiaan ei pääse muusia tai roskia kun häärit täyttämisen kanssa.

Kierteen voi voidella (elintarvikekelpoisella) rasvalla tai öljyllä. Vaseliini pysyy paremmin kuin kuvassa käytetty ruokaöljy. Oranssi putki oli siksi, ettei muusia menisi kierteeseen, mutta myöhemmässä vaiheessa kierre täyttyi muusilla, joten ei siitä ollut juuri hyötyä. Kokeilemalla näet, tuleeko se tilanne vastaan, jossa kori täytyy nostaa akselia pitkin ylös. Mutteri pyörii kyllä yhtä hyvin niin puhtaassa kuin muusisessa kierteessäkin.

  1. Puristus
    Alussa mehua tulee kevyesti ja nopeasti. Puristimen takaosa kannattaa olla pari senttiä ylempänä, jotta mehu virtaa sujuvasti ja saat kiertää ruuvia iloista tahtia! Puristan aluksi puoleenväliin tai vähän yli. Sitten avaan puristimen ja täytän muusia vanhan päälle.
  1. Avaus
    Puisessa puristimessa puoliskoista koostuva pyöreä mäntä on sen verran löysä sylinteriin, että puristuksen aikana löystyvä kangas usein rullaa männän reunojen ja sylinterin välistä ylös. Osittain kangas myös supistuu tasaisesti massan mukana. Joskus löysä kangas voi jumittua rimojen rakoihin. Kun puristimen avaa, niin kankaan voi vetää uudestaan ylös – puoleen väliin mennessä ei liene ehtinyt tulla harmia.

Männän päälle noussut kangas, jonka sisälle on tursunnut makkaraksi massaa, pitää männänpuoliskot otteessaan. Ne saa irroitettua kun nostaa korin ylös ja hytkäyttää sen vähän vinottain ruuvin yläpäähän. Ruuvin pää lyö männänpuolisko(n/t) irti ja sitten ne saa käsin pois.

Ensimmäisen puristuksen jälkeen.
  1. Puristaminen loppuun
    Jonkun kerran käytettyyn suodatinkankaaseen on saattanut tulla pieniä reikiä, joista paineen kasvaessa suihkahtelee mehua. Esim. kauppakassista saa sopivan roiskesuojan (joka on tuossa kiinni paikkauskelvottomaksi revenneellä polkupyörän sisäkumilla).

Uudelleentäyttöjä voi tehdä 1, 2 tai jopa 3 kertaa, mutta jos puristaminen on jo hyvin tiukkaa puolessa välissä, niin sitten ei ehkä kannata enää täyttää, vaan puristelee vain loppuun minkä jaksaa odotella. Puristaminen on lopussa hyvin hidasta, mutta minuutin kahden välein kun vetää (vajaan) kierroksen, niin saa pidettyä painetta sylinterissä ja viimeiset prosentit mehusta talteen. Tämä hidas vaihe on myös tuottavampaa työtä jos sylinteriä on täytetty uudelleen ja korissa on tilavuudeltaan suunnilleen kaksinkertaisen muusimäärän jämät, josta viimeisiä tippoja puristetaan. En ole punninnut määriä, ja puristimessa on myös muusin seassa hieman ilmaa, mutta tilavuuksien perusteella olen saanut 60-70% puristettua mehuna ulos.

  1. Kakun poisto
    Mäskikakku voi olla aika tiukassa, ja sen voi poistaa korin alapään kautta käyttäen puristimen ruuvia. Tai sitten voi ottaa korin irti jalustalta ja kaivella massaa pois. Itse nykyään teen homman seuraavasti ja se on aika kätevää.

Nostetaan koria ja laitetaan korin alareunan ja lautasen väliin esim. sopivat puupalikat (2-4 kpl), joiden päällä kori pysyy. Katso että palikoiden päät eivät yllä korin sisäpuolelle, mistä kakun pitää päästä ulos.
Laitetaan männän ja mutterin väliin palikat uudelleen ja ruuvaamalla puristetaan kakku ulos. Tarvittaessa välillä korjataan tai lisätään palikoita.

Toimintaa <-

Jätä kommentti